Големият проблем  за намиране на кадри за бизнеса е  състоянието

...
Големият проблем  за намиране на кадри за бизнеса е  състоянието
Коментари Харесай

Все по-често млади българи се завръщат от чужбина

Големият проблем  за намиране на фрагменти за бизнеса е  положението на  висшето обучение,. Наблюдаваме цялостна обезценка на системата за висше обучение и младежите избират да учат и да работят  в чужбина. Това уточни финансовият министър Владислав Горанов по време на 12-та  среща на бизнеса с държавното управление.

„ Добрата вест е, че  наклонността се обръща от 2012 до 2016 година към 40 хиляди души са се върнали в страната. Докато първоначално са се прибирали хора на възраст   40 - 65 години, то в последно време в страната  се връщат все по-млади хора ”, акцентира Горанов.

Финансовият министър уточни, че растежът на продуктивността на  труда в България се усилва с по-бързи темпове от тези в Европейски Съюз.

„ В интервала 2000 - 2016 година продуктивността на труда се подвига средно  с 3,4 на 100 годишно, а в Европейски Съюз с 1,9 на 100. Затова в случай че през 2007 година имаме 28 на 100 равнище на Брутният вътрешен продукт на човек от популацията към междинните равнища на Европа, то през  в 2017 година отчитаме близо 50 на сто  Брутният вътрешен продукт на глава от популацията от междинните за Европейски Съюз ”, изясни Горанов.

Недостигът на работна ръка у нас става по-голям проблем от корупцията

Министърът уточни, че държавното управление ще продължи с политиката си за увеличение на минималните приходи, с цел да може да приближим  приходите в страната покрай междинните за Европа.

„ В момента нагряването на пазара на труда дава късмет на бизнес процесите да се подобрят, само че това би трябвало да върви с вложение в образованието и тази диспропорционалност сред небогати и богати и образовани необразовани ”, уточни Горанов.

Министърът на финансите е уверен, че естественото  място на България е  в клуба на дисциплинирани и богати страни от европейския център.

Горанов отхвърли изказванията, че България е  най-корумпираната европейска страна.

„ Нашата страна има от най-високите растежи на стопанската система и  в този аспект корупцията остава вестникарско подстрекателство.  Присъединяването на България към Еврозоната  е  взаимен план на държавното управление и Европейската централна банка ”, уточни Горанов.
Източник: manager.bg

СПОДЕЛИ СТАТИЯТА


Промоции

КОМЕНТАРИ
НАПИШИ КОМЕНТАР